שאלות נפוצות

העסיקו אותי בתקן לא מתאים/משלמים לי לפי שעות. מה לעשות?

אתם דוקטורנטים, אבל עובדים כעוזרי הוראה? אתם מסטרנטים אבל משלמים לכם לפי שעות? אתם בעלי תואר דוקטור אך מעסיקים אתכם כמורים מן החוץ זוטרים?
ההסכם הקיבוצי  קובע חד וחלק: תלמידי תואר שלישי באוניברסיטה יועסקו בתקן אסיסטנט/מדריך, ותלמידי תואר שני רק כעוזרי הוראה. לברורים מומלץ לפנות למדור משאבי אנוש: http://in.bgu.ac.il/hr/Pages/junior.aspx

ביקשו ממני לעבוד ב-“התנדבות”. האם זה תקין?

לא פעם “מציעים” לתלמידי מחקר לעבוד ללא תמורה או בתמורה למלגה, בדרך כלל  בטענה כי אין תקנים וניסיון בהוראה חשוב לקורות החיים.
לפי הסכמות בין הארגון לאוניברסיטה אין דבר כזה “עבודה בהתנדבות”. קבלו את העבודה ופנו אלינו לפתרון הבעיה.

העסיקו אותי תמורת מלגה. האם החוק מאפשר זאת?

ב – 2010 הועבר בכנסת תיקון לפקודת מס הכנסה, המסדיר את הפטור ממס על מלגות הקיום. ע”פ התיקון לחוק, מלגות קיום באוניברסיטאות פטורות ממס בתנאי שלא ניתנה בגינן כל תמורה, למעט התחייבות המלגאי להקדיש מירב זמנו ללימודים. יש להקפיד לא להסכים לבצע כל מטלה או התחייבות תמורת המלגה (התחייבות על איסור עבודה, הוראה וכדומה).

לצערנו, יש מקומות באוניברסיטה, שבהם עדיין לא שמעו על סכנת מיסוי המלגות ועל דיני עבודה. במקומות כאלו פונים לתלמידים ומציעים להם לעבוד בחינם תוך אזכור המלגה הנדיבה שהם מקבלים. דבר ראשון תסכימו (אם אתם רוצים עוד כסף). דבר שני תבואו אלינו.

הנהלת האוניברסיטה דווקא מודעת היטב לסכנת מיסוי המלגות, ומטפלת בכל מקרה כזה על ידי הוצאת כתב מינוי. גם אם אתם חוששים להסתכסך עם המחלקה שלכם עדיין שווה לכם לפנות אלינו. אנחנו נטפל בעניין בעילום שם (למשל נמסור להנהלה את הפקולטה שבה זה קורה).

האוניברסיטה לא שילמה לי פיצויי פיטורין. האם זה חוקי?

החוק בארץ קובע כי אחרי שנת עבודה מגיעים לכל עובד פיצויי פיטורין (שכר של חודש לכל שנה). בנוסף, על פי הנחיות משרד התמ”ת מותר לגלם פיצויי פיטורין בשכר רק באם השכר גבוה פי ארבע מהשכר הממוצע במשק.
בתקן עוזר הוראה, עמית הוראה, אסיסטנט או מדריך פיצויי הפיטורים מועברים ישירות לקופת הפנסיה וניתנים לפידיון עם סיום העסקה. במקרה שהאוניברסיטה לא משחררת את קרן הפיצויים או לא משלמת את פיצויי הפיטורין בסוף העסקה, מומלץ לפנות לארגון לפתרון הבעיה.

הסתיים לי כתב המינוי בזמן ההיריון או חופשת לידה, האם זה נחשב לפיטורין לא חוקיים?

לצורך העניין “תום מינוי” (אפילו מינוי זמני) הוא פיטורין לכל דבר. לא ניתן לפטר נשים בהריון או בחופשת הלידה וכן בתום 90 ימים לאחריה.
לפרטים נוספים קראו על חוק עבודת נשים.: http://www.zutar.org/?page_id=232



אני עובד המון אבל המשרה שלי קטנה. איך אני יכול לדעת מה היקף המשרה המתאים לעבודה שאני מבצע?

יש פקולטות המעסיקות חברי סגל בעומסי עבודה לא הגיוניים, תמורת היקף משרה מצחיק. אם אתם עובדים 100% משרה, ומקבלים עוד 3 תרגילים לבדוק, זה אולי לא נורא, אבל כשאתם מוצאים את עצמכם בודקים 200 תרגילים תמורת 15% עוזרי הוראה, זה די איום. אל תתעצלו, 

חשבו את אחוזי המשרה המגיעים לכם : http://www.zutar.org/?page_id=207

ואם מגיע לכם עוד או שאתם לא בטוחים, פנו אלינו.

השנה/הסמסטר התחילו אך עדיין לא קיבלתי שכר, האם זו הלנה?

באם הולן שכרכם, אנא פנו אלינו לאחר שתבררו את סיבת ההלנה במדור משאבי אנוש.

יצאתי למילואים וביקשו ממני להשלים את השעות שהחסרתי, האם עליי לעשות זאת?


מרצה, מתרגל או מדריך המשרת במילואים בזמן מינויו, באופן שאינו גורם לביטול עבודתו: ביצע את שירות המילואים מעבר למכסת שעות העבודה הרגילה שלו, או בימי המנוחה השבועית שלו ו/או בחופשתו, ישולמו לו הן שכר עבודה רגיל והן תגמולי מילואים. חשוב: עליכם להעביר למחלקת שכר טופס “הצהרה על אי היעדרות מהעבודה בעת שירות מילואים” על מנת לקבל את התשלום המגיע לכם. 
כשיוצאים למילואים, האוניברסיטה אמורה לדאוג למחליף (או לבטל את השיעור). בתמורה אתם נותנים לה את הטופס הצהוב לביטוח הלאומי.
אם האוניברסיטה מבקשת מכם להחזיר שיעורים, היא אמורה לשלם לכם עוד כסף (כיוון שהיא מקבלת החזר על ימי המילואים שלכם מהביטוח הלאומי).